Van social media platform naar muziek-emperium 0

gitaar

De muziekwereld kan er niet meer omheen, het overheersende platform TikTok groeit met de dag. Met meer dan 800 miljoen actieve gebruikers op één dag is de invloed van het platform immens. TikTok is dé plek waar de populairste trends starten en singer-songwriters platendeals vinden. Ook weten oude liedjes met hun nostalgische charmes door TikTok opnieuw de hitlijsten te beklimmen. Maar wat gebeurt er door de gigantische invloed van TikTok binnen de muziekwereld? 

Als singer-songwriter viral overnight 

Met TikTok kan het allemaal. Het platform zelf heeft eigenlijk een simpele fundatie, een sterk algoritme en het biedt de mogelijkheid om videos te duetten, op te slaan en te reposten (ook op andere platforms). Gelukkig voor ons is de app ook helemaal gratis! De tools van TikTok vergroten de kans dat je video viral gaat overnight en voor een singer-songwriter is dat precies wat je wil. 

Door op de juiste manier je muziek te promoten, de goede hashtags te bedenken, consistent te zijn en door een beetje geluk te hebben, krijg je meer volgers. Het vergroot de kans dat de muziekwereld in no time aan je voeten ligt. Een aantal muzikanten deden het je voor, ze groeide van helemaal niks naar het hebben van platendeals met labels die ook samenwerken met artiesten zoals Miley Cyrus. Conan Gray bestormde de hitlijsten met de liedjes ‘Maniac’ en ‘Heather’, evenals Olivia Rodrigo met ‘Drivers License’. Ook singer-songwriter Mimi Webb wist met haar liedjes ‘Before I Go’ en ‘Good Without’ veel bekendheid te pakken. Eén van mijn favorieten is toch wel Cat Burns. Zij downloadde net als vele van ons tijdens de lockdown TikTok en met haar liedje ‘Go’ wist ze in korte tijd miljoenen views te behalen.

@catburnss giving you an acoustic version none of you asked for 🌹 #fyp ♬ Go – Cat Burns

TikTok zorgt voor de nodige nostalgie 

Het platform weet vergeten liedjes terug in de hitlijsten te krijgen. Meestal zijn het oude deuntjes in een nieuw jasje, waardoor ze extra catchy worden. Of het blijven de authentieke tunes die precies de juiste melodieën hebben voor onder het type content. Zo werd er op  ‘Just The Two Of Us’ van Bill Withers (1981) meer dan 700 duizend video’s geüpload, je zag veel sfeerbeelden, aandoenlijke momenten of filmpjes van verliefde koppels. 

@aileenchristineeejust the two of us 🙂♬ Just the Two of Us – Grover Washington, Jr.

Een bron van nieuwe muziek

Door het algoritme krijg je TikToks te zien die je leuk vindt en waarmee je interact. Ook worden er video’s getoond waarvan TikTok denkt dat je de content zal waarderen. Je kunt alle verschillende muziekgenres tegenkomen, van popmuziek tot indie. Vaak ontdek je ook nieuwe muziek door de video’s op jouw persoonlijke For You Page of door video’s die viral zijn gegaan. De filmpjes duren 15 seconden, maar lang genoeg om vervolgens de muziek dagen in je hoofd te hebben. 

De muziek wordt niet alleen gebruikt voor gekke dansjes en leuke choreografieën, de soundtracks hoor je ook onder memes, mode filmpjes, dieren video’s, politieke video’s en meer. De impact van TikTok op de luistercijfers van Spotify is om die reden gigantisch. Oude, nieuwe en verrassende nummers komen naar bovendrijven en domineren de hitlijsten. Welke nummers heb jij ontdekt door TikTok? 

Previous ArticleNext Article
Nieuws ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *