Zit je kind op TikTok? Zo hou je het veilig! 0

Grappige filmpjes kijken op TikTok

De app TikTok, je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Dit social media platform is onwijs populair bij zowel volwassenen als bij jongeren. Er zijn dagelijks miljoenen gebruikers actief en het aantal leden blijft dagelijks groeien. De app valt bijna niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en op elke hoek van de straat of in de stad zie je wel eens gebruikers bezig zijn met een TikTok video opnemen. Hilarisch toch? Grote kans dus dat jouw kind ook gebruik maakt van deze app. En dat hoeft absoluut geen probleem te zijn want TikTok staat vol met leuke dierenfilmpjes, grappige dansjes en video’s van beroemdheden die playbacken of andere lollige dingen doen. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je als ouder rekening mee kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan de privacy van je kind of de content die ze plaatsen en delen met anderen. Wij hebben daarom vijf praktische tips voor je op een rij gezet. Pas ze toe of maak de onderwerpen bespreekbaar. Zo kan je kind zorgeloos genieten van de leuke TikTok app! 

1. Officiele minimumleeftijd op TikTok

De applicatie kent een minimumleeftijd van 13 jaar om te downloaden en om gebruik van te kunnen maken. Maar de gebruikers zijn toch ook vaak jonger dan 13 jaar, want als je bij het downloaden een andere geboortedatum invult, dan kan je de app alsnog downloaden. Is je kind jonger dan 13 jaar en maakt hij of zij toch gebruik van de app? Hou er dan rekening mee dat de app eigenlijk bedoeld is voor een oudere leeftijdscategorie. 

2. Benadruk de positieve kanten, maar ook de risico’s

TikTok is een leuke app is om creatieve video’s op te plaatsen en te delen met vrienden en vriendinnen. Samen video’s maken kan een hele leuke tijdsbesteding zijn, maar het is ook goed om te benadrukken dat niet alles op TikTok of andere social media overeenkomt met het ‘echte’ leven. Mensen plaatsen vaak content van hun beste en mooiste kant. 

3. Toon interesse en laat je informeren door je kind

In plaats van zelf je wensen opleggen, vraag eens aan je kind wat hij of zij allemaal doet op TikTok en wat ze leuk vinden om te volgen en te kijken. Veel kinderen gebruiken de app vooral met familie en vrienden om samen content te maken en te delen. Dit is natuurlijk onschuldig. Deelt je kind wel openbare filmpjes, praat dan samen over welke gevolgen een video online zetten kan hebben en laat je kind hier zelf over nadenken.

4. Privacy en veiligheid

Een TikTok-account staat standaard op openbaar. Dit kun je binnen het profiel van je kind aanpassen naar een privé-account. Ook kun je bij de optie Veiligheid instellen wie er reacties kan sturen, welke pushmeldingen je kind ontvangt en kun je bijvoorbeeld ook instellen hoeveel tijd per dag er aan de app besteed mag worden. Zo kun je het appgebruik helemaal naar je eigen wensen en voorkeuren instellen.

5. Maak afspraken met elkaar over het gebruik

Net zoals met alles, is het goed om zaken bespreekbaar te maken. Vind je het niet prettig dat je kind op TikTok zit? Bespreek dan waarom dat zo is. Misschien is het wel een oplossing om de privacy-instellingen van het profiel van je kind aan te passen. Afspraken te maken over de schermtijd. Ook kun je zelf een account aan maken en je kind volgen zodat je kunt zien wat voor content er geplaatst wordt door hem of haar. Zo kun je ook checken wie het profiel van je kind allemaal volgt. Hopelijk creëren deze afspraken wat rust, want je weet ook: dingen verbieden heeft vaak geen zin!

Previous ArticleNext Article
Nieuws ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *